در دنیای امروز که ارتباطات نقش پررنگی در موفقیت فردی و حرفهای ایفا میکند، داشتن توانایی فن بیان میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. تصور کنید که بتوانید در جلسات کاری، سخنرانیها یا حتی مکالمات روزمره با اعتماد به نفس صحبت کنید و نظر دیگران را به خود جلب کنید. چنین مهارتی نه تنها باعث افزایش اعتماد به نفس شما میشود، بلکه فرصتهای جدیدی را نیز برایتان به ارمغان میآورد.
اگر شما هم احساس میکنید که در صحبت کردن دچار مشکل هستید یا میخواهید تأثیرگذاری بیشتری داشته باشید، نگران نباشید! مهارت فن بیان با تمرین و پشتکار قابل تقویت است. در ادامه این مقاله از آکادمی کسب و کار اینترنتی کلید موفقیت، به معرفی تمرینات فن بیان برای بهبود ارتباط با دیگران میپردازیم که میتوانید از همین امروز شروع کنید.
فن بیان چیست؟
در ابتدا بیاید کمی بیشتر با مفهوم فن بیان آشنا شویم. فن بیان در واقع مهارتی است که به گوینده یا نویسنده کمک میکند تا خواننده یا شنونده را به خوبی متقاعد کند، برانگیزد یا آگاه کند. در واقع فن بیان هنر متقاعدسازی از طریق ارتباط است، شکلی از گفتمان که به احساسات و منطق افراد برای ایجاد انگیزه یا اطلاعرسانی متوسل میشود.
با برخورداری از این مهارت فرد قادر خواهد بود تا منظور یا ایده خود را با صراحت و شفافیت کامل بیان کند و از این طریق به شنونده یا خواننده کمک کند تا به درک بهتری از او و افکارش برسد. علاوه بر این فن بیان میتواند روش خوبی برای متقاعدسازی و در نتیجه همراه کردن دیگران با خود باشد. اگر همچنان برای درک این مفهوم نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، میتوانید به مقاله فن بیان چیست مراجعه کنید.
چرا باید روی مهارت فن بیان کار کنیم؟
اهمیت فن بیان از آن رو است که برخورداری از آن بر بخشهای گوناگون زندگی فرد تأثیر مثبت خواهد گذاشت. برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
اهمیت فن بیان در زندگی حرفهای
هنگامی که در سخنرانی عمومی شرکت میکنید، انتخاب کلمات، ساختار جملات و نحوه ارائه ایدههایتان میتواند به طور قابل توجهی بر واکنش مخاطبان تأثیر بگذارد. بنابراین اگر زندگی حرفهای شما به گونهای است که مجبور به سخنرانی در کنفرانسها و همایشها و … هستید ناگزیر باید به این مهارت تسلط داشته باشید.
در حوزه تبلیغات نیز این مهارت بسیار کمک کننده خواهد بود یا حتی به هنگام تنظیم معاملات و … . علاوه بر این موارد در مشاغلی مانند تدریس یا مشاوره و … نیز مهارت فن بیان تأثیر به سزایی در انجام این کارها به بهترین نحو دارد.
اهمیت فن بیان در زندگی شخصی و اجتماعی
توانایی پیش بردن یک گفتگوی خوب یعنی داشتن روابط بهتر با دیگر و داشتن روابط خوب یعنی بهبود کیفیت بخشهای گوناگون زندگی. برخورداری مهارت فن بیان تا حد زیادی به افزایش اعتماد به نفس فرد کمک میکند، به او کمک میکند تا بر ترسهایش غلبه کند و سبب میشود که از پس یک گفتگوی جذاب و مفید بر بیاید. همهی اینها در کنار هم به این معنی خواهند بود که فرد میتواند از این طریق روابط اجتماعی و شخصی خود را به طرز چشمگیری بهبود بخشد و بر محبوبیت خود بیفزاید.
اهمیت فن بیان در نوشتن
یکی از مهمترین مواردی که به تسلط بر مهارت فن بیان اهمیت میبخشد این است که برخورداری از آن طبیعتاً تا حد زیادی بر مهارت نوشتاری فرد تأثیر مثبت میگذارد و سبب پیشرفت فرد در این مورد میشود.
همانطور که گفتیم به طور کل هدف از آموزش صفر تا صد فن بیان این است که شما به بهترین نحو قادر به بیان افکار خود و برقراری ارتباط کلامی مؤثر باشید. برخورداری از آموزش سخنرانی و فن بیان برای هر فرد با توجه به موقعیت او، مزایای مهمی خواهد داشت. با توجه به موارد گفته شده اگر به اهمیت یادگیری فن بیان واقف هستید، با شرکت در دوره گویندگی و فن بیان، میتوانید این مسیر را کوتاهتر و اثربخشتر طی کنید.
تمرینات عملی برای تقویت فن بیان
فن بیان مهارتی است که با تمرین و پشتکار میتوانید آن را تقویت کنید. تمرینات فن بیان که در ادامه به آنها میپردازیم را به طور منظم انجام دهید و پیشرفت خود را بررسی کنید. با گذشت زمان، شاهد بهبود چشمگیر در تواناییهای ارتباطی خود خواهید بود.
۱. تمرین تنفس دیافراگمی
هدف از این مدل از تمرینات فن بیان، بهبود کنترل صدا و حفظ آرامش به هنگام سخن گفتن است. برای انجام این تمرین ابتدا سعی کنید در یک موقعیت مناسب صاف بنشینید یا بایستید. سپس یک دست را روی سینه و دست دیگر را روی شکم قرار دهید. حالا به آرامی و از طریق بینی نفس بکشید، به طوری که شکم شما جلو بیاید. بعد از آن هوا را از دهان خود خارج کنید و به نحوی که بتوانید صدای آن را بشنوید.
انجام روزانه ۵ تا ۱۰ دقیقه این تمرین به شما کمک میکند تا با ذخیره اکسیژن بیشتر با قوت بیشتری بیشتری سخن بگویید.
۲. تمرین بلندخوانی
هدف از انجام این تمرین افزایش وضوح و اعتماد به نفس و نیز تقویت تلفظ صحیح است. برای انجام این تمرین یک متن را انتخاب کنید و آن را با صدای بلند بخوانید. در طول خواندن سعی کنید هر کجا که لازم است روی کلمات کلیدی تأکید کنید یا لحن خود را تغییر دهید. بهتر است صدای خود را ضبط کنید و سپس به آن گوش دهید تا اشتباهات احتمالی را تشخصی داده و مرتفع سازید.
۳. تمرین بازی با کلمات
این مدل از تمرینات فن بیان به شما کمک میکند که به فرایند تفکر خود سرعت ببخشید و دایره لغات خود را گسترش دهید. کافی است یک کلمه انتخاب کنید و فوراً با آن یک جمله بسازید یا از دوستان یا خانواده بخواهید کلماتی تصادفی به شما بگویند و شما جملهای مرتبط بسازید.
در طول این تمرین سعی کنید که از مکث کردن پرهیز کنید و تا حد امکان سریع و روان عمل کنید. همچنین بازیهای گروهی مانند “پانتومیم” یا “کلمهسازی” نیز میتواند، سرعت و خلاقیت شما را در استفاده از کلمات افزایش دهد.
۴. تمرین تمرکز روی تلفظ کلمات
با این تمرین میتوان بیان را تقویت و به کاهش لهجه کمک کرد یا از تلفظات نامناسب کرد. یک جمله انتخاب کنید که ادای آن دشوار باشد؛ مانند «سه شیشه شیر سر سوشی». آن را چندین بار و با صدای بلند تکرار کنید و سعی کنید بدون اشتباه آن را بیان کنید.
۵. تمرین ضبط صدا و بازخورد
سعی کنید مکالمات، سخنرانیها و یا تمرینات خود را ضبط کنید. سپس به آنها گوش دهید و در آن حال به تن صدا، سرعت ادای کلمات و جملات و نیز وضوح آنها دقت کنید. بعد از آن میتواندی از دوستان و یا اساتید خود در مورد آنها نظر بخواهید. این تمرین باعق میشود نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کرده و روی آنها کار کنید.
۶. تمرین شبیه سازی شرایط واقعی
این تمرین به افزایش آمادگی شما برای سخنرانی در شرایط واقعی کمک میکند. یک موضوع مشخص را انتخاب کنید و در برابر دوستان خود یا اغضای خانواده درمورد آن حرف بزنید و به بازخوردهای آنها توجه کنید.
۷. تمرین تغییر لحن و صدا
انجام این مدل از تمرینات فن بیان به داشتن لحن بهتر و در نتیجه جذابیت بیشتر بیان شما میکند. برای انجام این تمرین یک جمله را انتخاب کنید و آن را با لحنها گوناگون (شاد، غمگین، متعجب و …) بخوانید و در طول انجام آن بر لحن خود تمرکز کنید.
۸. تمرین گوش دادن فعال
یکی از مهمترین تمرینات فن بیان برای بهتر صحبت کردن، بهتر گوش دادن است. به سخنرانیهای دیگران و یا انواع پادکستها گوش دهید. در طول گوش دادن به لحن شخص، مکثها، سرعت کلام و … دقت و آنها را تقلید کنید. این تمرین به یادگیری بهترین الگوهای صحبت کمک فراوانی خواهد کرد.
۹. تمرین آینه
هدف از انجام این تمرین آن است که به زبان بدن خود بیشتر آگاه شوید و آن را تا جای ممکن با بیان خود هماهنگ کنید. روبهروی یک آینه بایستید، شروع به خواندن یک متن کنید یا فیالبداهه به صحبت کردن مشغول شوید. در طول این مدت به حرکات صورت، دستها و تماس چشمی خود کاملاً دقت و برای بهتر شدن آنها تمرین کنید.
۱۰. تمرین مکث و تنفس میان جملات
این تمرین به شما کمک خواهد کرد که از عجله در سخن گفتن و حرف زدن سریع جلوگیری کنید و در عوض شمرده و به طور قابل فهم حرف بزنید. پس از ادای هر جمله چند ثانیه مکث کنید و سعی کنید آرامشخود را در طول حرف زدن حفظ کنید و بر موضوع مسلط باشید.
مزایای فن بیان
مهمترین مزایای فن بیان عبارتند از:
- اقناع: فن بیان هنر متقاعدسازی است که به افراد اجازه میدهد دیگران را متقاعد کنند تا ایدهها، عقاید یا نظرات آنها را اتخاذ کنند. فن بیان ابزار قدرتمندی برای تأثیرگذاری و متقاعد کردن افراد نسبت به یک دیدگاه خاص است.
- ارتباط موثر: فن بیان یک ابزار ارتباطی موثر است که به افراد کمک میکند تا ایدههای خود را به شیوهای واضح، مختصر و تاثیرگذار بیان کنند. انجام تمرینات فن بیان به انتقال ایدهها و پیامهای پیچیده به تودهها کمک میکند.
- سخنرانی عمومی: فن بیان یک مهارت ضروری برای سخنرانی در جمع است. تمرینات فن بیان به افراد کمک میکند تا از طریق استفاده مؤثر از زبان، حرکات و عبارات بر مخاطبان خود تأثیر بگذارند.
- رهبری: شعار بخشی جداییناپذیر از رهبری است. رهبرانی که دارای مهارتهای بلاغی عالی هستند میتوانند به جهت دستیابی به اهداف و مقاصد خود برای پیروانشان الهام بخش باشند و به آنها انگیزه دهند.
- تأثیرگذاری بر جامعه: بلاغت در طول تاریخ نقش به سزایی در تأثیرگذاری بر جامعه داشته است. از سخنان رهبران بزرگ گرفته تا کمپینهای بازاریابی شرکتها، فن بیان برای تأثیرگذاری بر رفتار و باورهای مردم مورد استفاده قرار گرفته است.
- رشد شخصی: فن بیان میتواند به افراد کمک کند تا مهارتهای ارتباطی خود را توسعه دهند و افکار و ایدههای خود را به طور مؤثر بیان کنند. همچنین میتواند به افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس آنها کمک کند.
تکنیکهای کاربردی در موقعیتهای واقعی
حال که با برخی از تمرینات فن بیان آشنا شدیم لازم است به برخی تکنیکها نیز اشاره کنیم که در شرایط واقعی به کار خواهند آمد. برخی از این تکنیکها عبارتند از:
- مدیریت استرس: پیش از آغاز سخنرانی چند نفس عمیق بکشید، تنفس منظم به کم شدن استرس شما کمک خواهد کرد. تمرکز خود را بر موضوع از دست ندهید و بر ترس خود غلبه کنید.
- کنترل حجم صدا: حجم صدای خود را متناسب با محیطی که در آن هستید تنظیم کنید؛ سعی کنید نه خیلی بالا باشد و نه خیلی پایین.
- شمرده صحبت کنید: از سریع صحبت کردن پرهیز کنید و سعی کنید شمرده حرف بزنید و کلمات را به درستی ادا کنید تا منظور شما به طور کامل به مخاطب منتقل شود.
- انتخاب لحن مناسب: لحن خود را متناسب با موضوع و احساساتی که در حال انتقال آنها هستید انتخاب کنید و سعی کنید هماهنگ با آنها باشد. داشتن لحن یکنواخت میتواند ملال و خستگی مخاطب باشد.
- استفاده از مثالها و داستانها: برای افزایش جذابیت بحث و نیز درک بهتر شنودگان میتوانید از مثالها و داستانهای مرتبط استفاده کنید.
- و …
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدهاید ما در هر موقعیت فردی، اجتماعی و حرفهای که باشیم نیازمند بهبود و تقویت فن بیان خود هستیم. این مهارت سبب بهبود موقعیت فردی و اجتماعی و نیز پیشرفت در کار و حرفه ما خواهد شد. ما به هر میزانی قادر به بیان بهتر ایدهها و افکار خود باشیم در همراه کردن دیگران با خود و رسیدن به اهدافمان موفقتر خواهیم بود.
انجام تمرینات فن بیان به طور مستمر به شما کمک خواهد کرد که در برخورداری از این مهارت و تسلط بر آن پیشرفت قابل ملاحظهای داشته باشید. مرکز مهارت آموزی رایمون با برگزاری دورههای متنوع در حوزههای مختلف و بخصوص دوره فن بیان و استفاده از حضور اساتید مجرب به شما کمک شایانی خواهد کرد. پس اگر به اهمیت و لزوم یادگیری و پیشرفت زندگی شخصی و حرفهای خود واقف هستید همین حالا برای ثبت نام در دورههای متنوع به سایت رایمون مراجعه کنید.