در این پست آموزشی تصمیم داریم به سوال با کودکی که فحش میدهد چه کنیم؟ پاسخ دهیم. یکی از مسائل مرتبط با تربیت کودکان راجع به استفاده از کلمات نامربوط و ناسزا گفتن آنها میباشد. شاید بتوان گفت کمتر کودکی وجود دارد که در برخی مواقع الفاظ زشت یا کلمات نادرست را به زبان نیاورند. عدهای از کودکان برای اینکه قدرت و مستقل بودن خود را به والدین و اطرافیان نشان دهند، گاه و بیگاه بددهنی میکنند.
البته دستهای دیگر در زمانهای ناراحتی و عصبانیت بر خود تسلطی نداشته و با فحش دادن آرام میشوند. برخی از آنها نیز بددهنی را تفریح دانسته و از این کار نادرست لذت میبرند. در این شرایط این سوال برای والدین پیش میآید که بهترین رفتار صحیح در این مواقع چیست؟ یا اینکه با چه راهکاری میتوان این عادت زشت را در فرزند خود برطرف نمایند؟ در ادامه با ما در این صفحه از وبسایت آکادمی کسب و کار کلید موفقیت همراه شوید تا به این سوالات پاسخی مفید و کاربردی دهیم.
علت فحش دادن در روانشناسی
دلایل زیادی میتواند برای ناسزا گفتن کودکان وجود داشته باشد. پیش از اینکه راهکارهای حل این مسئله را بیان کنیم به بررسی عوامل ایجاد کننده آن میپردازیم.
برای جلب توجه اطرافیان و لذت بردن
شاید باور این موضوع برایتان سخت باشد که کودکان در اکثر زمانها با این کار توجه و مهرجویی شما را میخواهند. معمولا فرزند شما در زمانهایی که احساس عدم توجه یا تنبیه از طرف شما را دریافت کند، به این کار روی میآورد. شما نیز برای اینکه جلوی این کار را بگیرید، رفتاری جدی یا گاها پرخاشگرانه با او خواهید داشت. این در حالی است که شرایط از ابتدا نیز بدتر شده و غالبا الفاظ زشت دیگری را از دهان فرزند خود خواهید شنید. در بخشهای بعدی به سوال با کودکی که فحش میدهد چه کنیم؟ نیز جواب میدهیم.
الگوبرداری از والدین
همه ما میدانیم که فرزندان ما از سنین پایین از ما تقلید کرده و الگوبرداری میکنند. بنابراین در زمان بررسی عوامل مربوط به فحش دادن کودک این موضوع را نیز به یاد داشته باشید. والدین نیز باید به گونهای رفتار کنند که از فرزند خود انتظار آن را دارند. آموزش حرف بد به صورت غیر مستقیم جزء کارهایی است که بسیاری از بزرگترها به صورت ناآگاهانه انجام میدهند.
برای بروز احساسات و هیجانات منفی
این موضوع در بین افراد بزرگسال نیز بسیار رایج بوده و در زمانهای عصبانیت یا هیجانات منفی از کلمات زشت استفاده میکنند. این در حالی است که فرزندان شما نیز از این موضوع استثناء نیستند. اگر به دنبال دعا برای بددهنی کودک هستید، این روش راه حل مناسبی نیست. چرا که ریشه یابی ناسزا گفتن کودک، اولین و اصلیترین راهکار برای برطرف شدن این مشکل خواهد بود.
برای کنجکاوی و سرگرمی
گاهی فرزندانتان برای سرگرمی و لذت از کلمات زشت استفاده میکنند. غالبا در حدود سه سالگی، نام بردن کلماتی که با بعضی از کارکردهای بدن متناسب است برای کودکان جالب میباشد. او این کلمات را وارد فرهنگ لغات خود کرده و تکرار آن برایش تفریح است. کلماتی مانند: جیش و پیپی در این لیست قرار دارند که به مرور زمان کلمات دیگری را جایگزین خواهد کرد. البته برای حل موضوع حرف زشت زدن کودک سه ساله راهکارهای زیادی وجود دارد. گاهی با خرید اسباب بازی دخترانه برای فرزند دخترتان در این سنین میتوان او را تشویق کرد.
در جواب فحش چه بگوییم؟
این پرسش یکی از سوالات پرتکرار والدین در ارتباط با ناسزا گفتن فرزندانشان است. از دیگر دغدغههای آنها نیز این است که با نوجوان بددهن چگونه رفتار کنیم؟ همانطور که میدانیم کلمههای زشت و فحشهای رکیک، گاها از ذهن بزرگسلان نیز عبور میکند. اما افراد در سنین بالا یاد گرفتهاند که خود را کنترل کرده و آنها را به زبان نیاورند. این تسلط بر خود و خودداری باید به کودکان نیز آموزش داده شود. بنابراین در جواب فحش دادن کودک میتوانید از راه حلهای زیر استفاده کنید.
الگوی مناسبی باشید
در این بخش به بررسی یکی از راهکارهای سوال، با کودکی که فحش میدهد چه کنیم؟ میپردازیم. با توجه به اینکه کودکان زمان زیادی را در طول روز با مادران خود سپری میکنند، بد دهنی به مادر از طرف کودکان در برخی موارد پیش میآید. به این نکته توجه کنید که اگر شما در خانه دشنام داده یا ناسزا بگویید، فرزندتان نیز قطعا چنین خواهد کرد.
این موضوع برای کودک مبهم است که والدین میتوانند حرف بد بزنند اما آنها اجازه این کار را ندارند. اگر والدین کودک جزء افرادی باشند که در زمان عصبانیت کنترلی بر رفتار و گفتار خود ندارند، انتظار خودداری از طرف کودک در این شرایط توقعی بیجا است. بنابراین ابتدا خودتان از ناسزا گفتن دوری کنید و با الفظ یا عناوین نامربوط نیز فرزند خود را صدا نکنید.
جایگزین مناسبی به فرزند خود بیاموزید
در مورد فحش دادن با کودک صحبت کنید. به او بفهمانید که فحش یا کلمه زشتی که به کار میبرد، دقیقا چه معنا و مفهومی دارد. به او آموزش دهید که چگونه حرف زشت را ترک کنیم. او باید یاد بگیرد که برخورد درستی داشته باشد و چگونه به جای ناسزا گفتن احساسش را به نحوی صحیح به مخاطب انتقال دهد. استفاده از داستانها نیز میتواند در این زمینه موثر واقع شود. به عنوان مثال قصه بچهای که حرف بد میزنه، میتواند عواقب فحش دادن را برای او بیان کند. البته تقویت رفتارهای مطلوب کودک در زمانهایی که کودک رفتاری صحیح دارد، سازنده است. یک عروسک دخترانه میتواند برای کودک دختر تقویت کننده محسوب شود.
بیش از حد به بددهنی توجه نشان ندهید
گاهی این کار باعث میشود کودک بیشتر ناسزا بگوید. در این زمانها به صورت جدی به فرزندتان بگویید که اصلا دوست ندارید این حرفها را از زبان او بشنوید. اما واکنش شدید مانند خنده یا ترساندن انگیزهای برای تکرار آن میباشد. در برخی زمانها میتوان نسبت به کلمات بیمعنی یا احمقانه کودک که رکیک نیست، بیتوجه بود.
سخن نهایی
در این پست آموزشی به بررسی سوال کودکی که فحش میدهد چه کنیم؟ و راهکارهای آن پرداختیم. جلب توجه، لذت بردن، الگو برداری از والدین، بروز احساسات و هیجانات منفی و در نهایت لذت و سرگرمی از عوامل ایجاد کننده این عادت نادرست در کودکان است. گاهی والدین کودک از این مسئله اظهار ناراحتی میکنند که (پسرم خیلی حرف زشت میزنه.)
در این شرایط بهترین راه حل استفاده از روش عدم توجه بیش از حد به بدهنی یا ناسزا گفتن است. علاوه بر این بزرگترها نیز خود باید الگوی خوبی برای کودکان باشند. میتوانید در این زمانها یک جایگزین مناسب نیز به کودک خود بیاموزید. البته محرومیت موقت و تقویت رفتارهای مطلوب نیز در این زمینه میتواند موثر واقع شود.