ایبوپروفن یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) است که برای درمان درد متوسط، تب، بافت ملتهب، آرتریت روماتوئید و کمردرد استفاده می شود. ایبوپروفن به صورت قرص، کپسول، پودر محلول، مایعات و شیاف موجود است.
از دید بهترین جراح لیپوساکشن تهران از ایبوپروفن می توان برای درمان موارد زیر استفاده کرد:
- سردرد به عنوان مثال میگرن یا سردرد تنشی
- درد سینوسی
- دندان درد
- کمردرد، درد و درد عضلانی
- درد قاعدگی
- گلو درد
- آرتروز
- رگ به رگ شدن و کشیدگی مفاصل یا تاندون
ایبوپروفن چگونه کار می کند؟
ایبوپروفن توانایی بدن برای تولید سیکلواکسیژناز (COX)-1 و COX-2 را کاهش می دهد. بدن این مواد را در پاسخ به بیماری و جراحت آزاد می کند که باعث ایجاد درد، التهاب و تب می شود. پس از مصرف خوراکی ایبوپروفن، باید ظرف ۲۰ تا ۳۰ دقیقه کاهش درد را مشاهده کنید. ایبوپروفن در کلیه ها پردازش می شود. بهترین جراح پلاستیک تهران معتقد است مصرف طولانی مدت ایبوپروفن تاثیری بر سلامت پوست ندارد.
عوارض جانبی ایبوپروفن
عوارض جانبی ایبوپروفن شامل سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی، زنگ گوش، تاری دید، سوزش چشم، احتباس مایعات، درد شکم، استفراغ، اسهال، تحریک مثانه، گزگز یا بی حسی در دست ها و پاها، تشنگی و تعریق است.
اگر عوارض جانبی شامل آسم یا تنگی نفس، تورم صورت یا گردن، استفراغ تیره رنگ یا مدفوع سیاه باشد، باید به دنبال مراقبت فوری پزشکی باشید. مصرف ایبوپروفن در سن بالای ۶۵ سال، رفلاکس یا زخم معده خطرات بیشتری دارد. گاهی بعد از جراحی های پلاستیک و لیپوساکشن برای تسکین درد ایبوپروفن تجویز می شود.
چه کسانی نباید ایبوپروفن مصرف کنند؟
ایبوپروفن پتانسیل عوارض جانبی بیشتری نسبت به پاراستامول دارد و باید توسط بخش بزرگی از جامعه اجتناب شود. اگر بالای ۶۰ سال سن دارید، هر یک از این بیماری ها را دارید یا از این داروها استفاده می کنید، باید قبل از مصرف ایبوپروفن با پزشک خود صحبت کنید:
- بیماری یا زخم معده
- سوزش سر دل یا درد شکم
- فشار خون بالا
- هر گونه مشکل خونریزی
- مصرف داروهای ضد انعقاد
- زونا یا آبله مرغان
- بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو
- بیماری قلبی
- بیماری کلیوی
- وضعیت کبد
- مصرف یک دیورتیک
- مصرف سایر NSAID ها
- سایر شرایط جدی
- مادران باردار یا شیرده
آیا ایبوپروفن بهتر از پاراستامول است؟
بستگی دارد برای درمان چه دارویی مصرف می کنید. اگر التهاب باشد، ایبوپروفن بهتر از پاراستامول است، اما اگر درد خفیف باشد، هم ایبوپروفن و هم پاراستامول موثر خواهند بود.
مضرات پاراستامول و ایبوپروفن
بسیاری از مردم فکر می کنند که داروهای خریداری شده بدون نسخه خطرناک نیستند. اما مصرف بیش از حد دارو یا همراه با سایر داروها می تواند باعث بیماری جدی یا مرگ شود.
- آسیب به دیواره معده
ایبوپروفن متعلق به دسته ای از داروها به نام داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) است. استفاده مزمن از NSAID می تواند به پوشش معده آسیب برساند و منجر به گاستریت و زخم شود.
- مصرف بیش از حد تصادفی
پاراستامول رایج ترین دارویی بود که در سال ۲۰۱۳ مورد سوء استفاده قرار گرفت. نوجوانان ۱۴ تا ۱۹ ساله محتمل ترین گروه سنی هستند که از پاراستامول و ایبوپروفن سوء استفاده می کنند.
بین نیم تا دو سوم مصرف بیش از حد دارو با استفاده از پاراستامول غیرعمدی است. عدم آگاهی از پاراستامول باعث مصرف بیش از حد تصادفی می شود. برخی از افراد حداکثر دوز روزانه را درک نمی کنند، چندین دارو مصرف می کنند بدون اینکه بدانند پاراستامول ماده فعال موجود در آنها است یا خطر مصرف بیش از حد را درک نمی کنند زیرا بدون نسخه به فروش می رسد.
در صورت بروز واکنش نامطلوب به دارو، مصرف آن را قطع کرده و به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
کودکان همچنین در معرض خطر مصرف بیش از حد هستند زیرا والدین نمی دانند چگونه دوز صحیح را اندازه گیری کنند و در مورد نقاط قوت ایمن آگاهی ندارند. در سالهای اخیر، بسیاری از برندها بستهبندی ایمنی کودک را معرفی کردهاند تا دسترسی کودکان به دارو از بستههای تاول را دشوارتر کنند. تمام داروها باید دور از دسترس کودکان نگهداری شوند
اگر به مدت ۴۸ ساعت پاراستامول یا ایبوپروفن مصرف کرده و همچنان از درد یا تب رنج می برد، توصیه می شود که والدین کودک خود را نزد پزشک ببرند تا علت آن مشخص شود.
مصرف همزمان پاراستامول و ایبوپروفن
بزرگسالان می توانند این دو دارو را با هم مصرف کنند تا زمانی که از حداکثر دوز توصیه شده تجاوز نکنند. اما این می تواند دشوار باشد. هیچ مطالعه ای وجود ندارد که نشان دهد استفاده متناوب بین این دو فایده ای دارد، بنابراین ماندن به یکی از آنها آسان تر است.
حداکثر دوز برای هر دو دارو عبارتند از:
- پاراستامول را می توان هر ۴-۶ ساعت تجویز کرد – حداکثر چهار دوز در ۲۴ ساعت
- ایبوپروفن را می توان هر ۶-۸ ساعت تجویز کرد – حداکثر سه دوز در ۲۴ ساعت
- حداکثر دوز خوراکی روزانه پاراستامول در بزرگسالان و کودکان بالای ۱۲ سال ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرم هر چهار تا شش ساعت است.
نکاتی برای ایمن ماندن با داروهای مسکن OTC
برای بسیاری از افراد مصرف مسکن های OTC در موارد عجیب و غریب نسبتا بی خطر است، اما برای جلوگیری از استفاده نادرست باید چند نکته را در نظر داشته باشید.
حتی اگر فکر می کنید به یاد دارید، برچسب را برای دستورالعمل های دوز بررسی کنید.
اگر بیماری مداوم دارید یا داروهای دیگری مصرف می کنید با پزشک خود صحبت کنید تا بفهمید کدام مسکن ها مناسب هستند.
- با کمترین دوز توصیه شده شروع کنید.
- بدانید که مارک های مختلف ممکن است دوزهای توصیه شده متفاوتی داشته باشند.
- هرگز از حداکثر دوز توصیه شده روزانه تجاوز نکنید.
- اگر بعد از چند روز دچار درد یا تب شدید به پزشک مراجعه کنید.